Glemt detaljer?

Træningsmetoder

Klikkertræning - positiv indlæring

Helt overordnet belønner vi hunden, når den gør noget rigtigt i stedet for at straffe den, når den gør noget forkert

Hos Du og din HUND trænes der udelukkende efter princippet om positiv indlæring. Jeg bruger den træningsmetode, der kaldes ”belønningsbaseret” (kontra ”strafbaseret”). Der vil blive undervist i at bruge klikker eller andet markørsignal i træningen.

Helt kort fortalt går klikkertræning ud på, at man med et markørsignal (f.eks. en “klikker”, et "mundklik" eller et “ja!”) signalerer helt præcist, når hunden udviser den ønskede adfærd. Det belønnes så umiddelbart efter med en godbid eller med yndlingslegetøjet. Ønsket adfærd belønnes, uønsket adfærd ignoreres. Hunden lærer således, at dens adfærd har nogle konsekvenser, og det vil påvirke dens adfærd efterfølgende. Hvis den er blevet belønnet for en bestemt adfærd, vil der være større sandsynlighed for, at den udviser adfærden igen - dette gælder både ønsket og uønsket adfærd. En adfærd, der ikke belønnes, vil over tid ophøre. "Belønning" er noget, hunden kan lide - typisk godbidder, leg og opmærksomhed.

Uønsket adfærd kan være, at hunden springer op. Hvis ejeren siger "nej" eller skubber hunden væk, får hunden, hvad den vil have - nemlig opmærksomhed. Godt nok ikke den fedeste opmærksomhed, men det er bedre end ingen opmærksomhed. Ergo får hunden noget ud af sin adfærd, og den vil fortsætte med at springe op.

Ønsket adfærd kan være, at hunden IKKE springer op - dvs. at hunden har fire poter i underlaget. Hvis man er opmærksom på at give hunden rolig opmærksomhed, når den har fire poter i underlaget - og ignorerer den, når den springer op - så vil der over tid være større sandsynlighed for, at hunden vælger modellen med fire poter i underlaget, da dette giver det, den vil have - nemlig kæl, klap og opmærksomhed.

Jeg accepterer ingen irettesættelser på mine hold – hverken verbalt eller fysisk. Kursister, der hugger i linen eller på anden måde er fysiske mod deres hunde, bliver bortvist og får ikke kursusgebyret refunderet. Jeg tolererer heller ikke hårdt sprog eller andre verbale irettesættelser såsom gentagen brug af "nej!". Jeg "opdrager" mine kursister til at tænke i andre baner - hvis der er brug for at sige nej, så tænk indad og overvej, hvorfor hunden udviser adfærden. Som regel bærer vi selv skylden og har eller får metoder til at træne den ønskede adfærd.

Kontakt, leg, initiativ og selvkontrol er nøgleordene i min træning – hvis man ikke har lyst til at træne på den måde, skal man ikke træne hos mig ;-).

Jeg ønsker at optimere samarbejdet og forholdet mellem hund og ejer ud fra et princip om gensidig respekt. Et positivt samarbejde hund og fører imellem motiverer hunden til at deltage aktivt og frivilligt i sin egen indlæringsproces. På den måde skaber man et fundament for, at træningen er sjov og inspirerende for begge parter!

Lad ikke tanken om en klikker skræmme dig
– man kan godt klikkertræne uden at bruge en klikker

Vi ønsker at lære hunden, at det er dens egen adfærd,
der er adgangsbilletten til belønningerne

Indlæringsteori, indlæringsmetoder og idéen bag klikkertræning

For at forstå idéen bag klikkertræning, de moderne indlæringsteorier og mine træningsmetoder, vil der inden holdstart blive afholdt obligatorisk teori for hvalpehold. Ved basishold for unghunde og voksne hunde (“lømmelhold”) vil teori indgå løbende i den praktiske træning.

Udendørs træning, små hold og god plads

Rent praktisk foregår træningen på en stor græsplæne. Ved gennemgang af øvelserne står kursisterne i en ring rundt om mig med god afstand til hinanden. Når øvelsen er forklaret, går de enkelte kursister med deres hunde lidt afsides og træner for sig selv. Jeg vil derefter komme rundt til de enkelte og sikre mig, at øvelsen er forstået, og at træningen er på rette spor. I vinterhalvåret søger vi fra tid til anden ind i en lade, hvor vi står tæt, men i det mindste i læ.

Styrk båndet mellem dig og din hund

Du og din HUND tilbyder seriøs, men også sjov hundetræning til dig og din hund. Hvis hunden opfatter dig som den vigtigste ressource i sit liv - den, der giver adgang til alt det sjove som træning, leg, opmærksomhed og godbidder - så har du gode chancer for, at hunden foretrækker dig frem for de fristelser, der findes i omgivelserne.

Nyeste blogindlæg

“Godbidstræet”

I mit lokalområde har vi det ultimative “godbidstræ”. Et ældgammelt træ med masser af dybe riller i barken. Sæt eller bind hunden af – alt efter, hvad den har lært. Klem godbidder eller foder fast i barken – i starten i lav højde, men efterhånden også med høje placeringer, så hunden skal strække sig og

“Viskestykkelegen”

Lidt inspiration til aktivering – en øvelse, som jeg beskriver til hvalpeteori og ifm. enetimer, men som bestemt også kan bruges til den voksne eller gamle hund. Den kræver et viskestykke eller et lagen og en håndfuld godbidder og to minutter. Jeg kalder det “gratis aktivering” – koster hverken tid eller penge (hvis man bruger

Støjtræning

Sad og lavede denne video til mine hvalpehold forleden og tænkte, den måske kan have interesse generelt. Nu, hvor vi nærmer os nytåret, er der mange af os, der gyser lidt, fordi vi har hunde med støjangst. Træning af fyrværkerilyde er én ting, men det kan være en god idé at lave noget generel “støjtræning”.
TOP