Jagttræning – grundkursus

Labradorerne Molly og Selma har fulgt flere kurser hos Du og din HUND, hvor apportering har indgået

Målgruppe/forudsætninger: Unge og voksne hunde af jagtracer (stående, apporterende eller stødende), der har gennemgået mindst Trin 1 hos Du og din HUND eller tilsvarende andetsteds – eller har taget minimum 3 forberedende enetimer hos Du og din HUND. Der arbejdes med markørsignal (fx klikker).
Kursus: 8 x 60 (eller 6 x 90) minutters praktisk træning samt udførlig lektiemail efter hver træning
Pris: Kr. 1.300,- (eller 1.460,-) inkl. moms – max. 6 kursister på holdet
Tilmelding (her kan du se aktuelle hold med træningsdatoer)

Primære indsatspunkter

FT springer spaniel Adda på snart 2 år blev introduceret for apporteringstræning og stopfløjt allerede på hvalpehold og har siden fulgt flere hold hos Du og din HUND.

Jagttræning indeholder mange discipliner, og de fleste har fokus på apportering, som er klart den sjoveste disciplin, men også langt den sværeste! Jeg arbejder meget “firkantet” med apportering. Jeg anvender baglænskædning, hvor det første mål er at lære hunden at holde fast om en genstand – mens den er i ro. Jeg opfordrer mine kursister til ikke at kaste noget som helst i træningsperioden – før jeg vurderer, at hunden er klar til dette. Som kursist skal man have lyst til at følge denne anbefaling. Der arbejdes typisk med en plastapport, et stykke vandslange eller måske yndlingsbamsen. Dummier og vildt kommer sjældent på tale på grundforløbet. Når hunden har lært at holde fast, arbejdes der videre med de øvrige momenter: Aflevering, optag, tilbageløb og udløb. Der arbejdes målrettet på intensitet, fart og glæde i apporteringen.

Til indlæring af stopfløjt (eller andet stopsignal) bruges der et placeboard i startindlæringen, men leg er en anden vigtig komponent i denne disciplin. Vi ønsker at lære hunden at standse hurtigt op, sætte sig og orientere sig mod føreren på signal – uanset hvor den befinder sig i forhold til føreren.

Ro er essentiel under praktisk jagt. Hunden skal lære ikke at være “på” hele tiden. Mange lægger vægt på alt det, hunden skal kunne, men det er lige så vigtigt, at hunden kan forholde sig til ikke at lave noget – der vil være masser af perioder under jagt, hvor hunden skal vente og forholde sig i ro.

Lille Sally er pt. yngste hund på jagtholdet. Hun var kun halvvejs gennem hvalpehold, da hun startede på jagtholdet, men har klaret sig utroligt flot. Her er meget flot demonstration af momentet “holde fast” – fuldstændig ro på en ellers meget “vims” lille tæve 😉

Ro er én ting – selvkontrol er noget andet. Med selvkontrol forstås evnen til at kunne styre sine impulser – til ikke at fare frem mod alt, hvad der bevæger sig eller er spiseligt. Det er forståelsen af, at alt det gode kommer til den, som venter. Vi vil forsøge at motivere hunden til selv at gætte sig frem til, hvilken adfærd der giver adgang til belønningen – at der skal ydes, før der kan nydes, at der er et princip, der hedder “noget-for-noget”.

Der anvendes naturligvis kun positive metoder i træningen, og der vil blive arbejdet med markørsignal (fx klikker). Man behøver ikke at have ambitioner om at bruge hunden til praktisk jagt for at kunne deltage. Træningen er i sig selv spændende og udfordrende og kan være en god aktivitet hund og ejer imellem.

Mail med lektie til næste træning
Da det er min erfaring, at det kan være svært at huske detaljerne, når man kommer hjem fra træning, vil hver træningslektion blive efterfulgt af en lektiemail med beskrivelse af de øvelser, der skal trænes hjemme til næste gang. Det er meget forskelligt, hvor meget den enkelte kursist får trænet fra uge til uge, men det vil klart øge jeres udbytte af kurset, hvis I får trænet hjemme. 10 minutter hver eller hver anden dag gør underværker!