Glemt detaljer?

Nose work 

Flere niveauer

Målgruppe: Alle hunde uanset alder og race

Kursus::
Alm. hverdagshold - 4 x 1,5 time  
Temahold aften/weekend - 2 x 3 timer eller 3 x 2 timer

Intensivt luksushold - 3 x 1,5 time

Antal kursister: 
Alm. og temahold - 6
Intensivt luksushold - 4

Pris: 
Alm. hold - kr. 1.000 inkl. moms
Temahold - se det enkelte hold
Intensivt luksushold - se det enkelte hold

Nosework - sjov aktivering eller med konkurrence for øje

Nose Work er en forholdsvis ny sport i Danmark og har sit udspring i USA. Den desværre nu afdøde amerikaner Ron Gaunt, som arbejdede med træning af politihunde inden for eftersøgning af narkotika og sprængstoffer i mere end 40 år, var en af drivkræfterne bag idéen til Nose Work, nemlig at give almindelige hundeejere sjove og lette værktøjer til at lære deres hunde at få gang i næsearbejdet. Desuden brugte han det som et værktøj til at gøre internatshunde klar til genplacering, da nose work i høj grad er med til at give usikre hunde mere "hår på kassen".

På sigt er det meningen, at hunden skal lære at søge efter en specifik duft. Hvis man gerne vil konkurrere, har man i Danmark valgt, at der skal søges på emner "kontamineret" med æterisk lavendel-, eukalyptus- og anisolie. Hos Du og din HUND arbejdes der derfor udelukkende med æteriske olier og kontaminering efter DKK's retningslinjer.

Der er flere måder at indlære Nose Work på. Hos Du og din HUND arbejder vi primært med hundens naturlige søgeinstinkt og bygger stor værdi i selve søgearbejdet. I hele indlæringsfasen arbejdes der derfor udelukkende med at søge efter noget, der har høj værdi for hunden – nemlig toplækre godbidder. Vi har dog duften med i billedet fra starten, idet hunden i sin søgen efter godbidder samtidig bliver præsenteret for duften.

Det er målet, at hunden er meget selvstændig i søgearbejdet, og at føreren blander sig så lidt som muligt. Som fører skal man lære at ”læse” sin hund – observere den i søgearbejdet og lære at se og genkende de små signaler, den sender undervejs og ved målet.

Inden for Nose Work arbejder man med, at hunden skal lære at søge i fire forskellige miljøer – søg i beholdere, indendørs søg, udendørs søg og køretøjssøg. Allerede i indlæringsfasen, lærer man hunden at søge i de forskellige miljøer. Det er det, der gør Nose Work så sjovt og let at træne i det daglige. Man kan udvælge en hvilken som helst lokation til træningen – et cykelskur, en terrasse, en legeplads, et bryggers – hvad som helst kan danne rammen om en Nose Work træningssession. Det er oplagt at træne på de daglige ture og lægge et par sessioner ind fx ved supermarkedet eller ved børnehaven.

På trin 2 vil der blive arbejdet med at gøre hunden mere duftsikker. På de efterfølgende trin arbejdes der med markeringsadfærd, sværere placeringer, forstyrrelsesøvelser, forstyrrelsesdufte, sikkerhed og vedholdenhed i søget mv.

Mia og jeg har hentet inspiration fra kurser med Helena Lindhe, Britt Nylund, Sofia Olsson, Adam Hübinette, Lotta Bauer, Anette B. Nordby, Simon Prins og Birgitte Lauritzen - desuden fra vores uddannelse som DKK nose work dommere, som vi færdiggjorde i maj 2017.

Læs mere om DKK nose work reglement på DKKs hjemmeside.

NW trin 1

Grundforløb - søg efter godbidder kombineret med duft først i beholdere og så i forskellige miljøer. Fokus på drift og glæde i selve søget.

NW trin 2

Søg på ren duft - lette placeringer i forskellige miljøer. Fokus på motivation og glæde i arbejdet. Introduktion til indlæring af markeringsadfærd.

NW trin 3

Søg på ren duft (lavendel) - sværere placeringer, markeringsadfærd, intro til blinde søg. Fortsat fokus på værdi i selve fundet af duft.

NW trin 4 og højere

Søg på ren duft (lavendel, eucalyptus og anis), svære placeringer og miljøer, forstyrrelsesøvelser og -dufte, fastholdelse af markering mv.

Nosework giver hår på kassen til de følsomme og usikre hunde

Nosework er sjov aktivering for alle hunde. For de særligt sensitive og usikre hunde er nosework en aktivitet, der fremmer selvstændigheden og giver "hår på kassen". Hunden lærer, at den får succes ved at stå på egne ben og tage egne beslutninger. Der er god mulighed for at holde afstand til de andre hunde.

TOP