Glemt detaljer?

Nose work 

Flere niveauer

Målgruppe: Alle hunde uanset alder og race

Kursus::
Alm. hverdagshold - 4 x 1,5 time  
Temahold aften/weekend - 2 x 3 timer eller 3 x 2 timer

Intensivt luksushold - 3 x 1,5 time

Antal kursister: 
Alm. og temahold - 6
Intensivt luksushold - 4

Pris: 
Alm. hold - kr. 1.000 inkl. moms
Temahold - se det enkelte hold
Intensivt luksushold - se det enkelte hold

Nosework - sjov aktivering eller med konkurrence for øje

Nose Work er en forholdsvis ny sport i Danmark og har sit udspring i USA. Den desværre nu afdøde amerikaner Ron Gaunt, som arbejdede med træning af politihunde inden for eftersøgning af narkotika og sprængstoffer i mere end 40 år, var en af drivkræfterne bag idéen til Nose Work, nemlig at give almindelige hundeejere sjove og lette værktøjer til at lære deres hunde at få gang i næsearbejdet.

På sigt er det meningen, at hunden skal lære at søge efter en specifik duft. Hvis man gerne vil konkurrere, har man i Danmark valgt, at der skal søges på lavendel, eukalyptus og anis.

Der er flere måder at indlære Nose Work på – hos Du og din HUND arbejder vi primært med hundens naturlige drifter. I august 2016 var jeg på et 37 timers instruktørkursus med Ron Gaunt. Jeg har tidligere arbejdet en del med duftdiskriminering, hvor man starter med at præsentere hunden for den pågældende duft og ”bygge værdi” i duften, inden man overhovedet lader hunden søge. Føreren er i denne model ret styrende i indlæringen.

Ron Gaunts indfaldsvinkel er en helt anden – her bygger man værdi i selve søgearbejdet, arbejder med hundens naturlige drifter og ”sluser” først den pågældende duft ind, når hunden har opnået høj motivation for at slå næsen til. I hele indlæringsfasen arbejdes der derfor udelukkende med at søge efter noget, der har høj værdi for hunden – nemlig toplækre godbidder. Det er målet, at hunden er meget selvstændig i søgearbejdet, og at føreren blander sig så lidt som muligt. Som fører skal man lære at ”læse” sin hund – observere den i søgearbejdet og lære at se og genkende de små signaler, den sender undervejs og ved målet.

Inden for Nose Work arbejder man med, at hunden skal lære at søge i fire forskellige miljøer – søg i beholdere, indendørs søg, udendørs søg og køretøjssøg. Allerede i indlæringsfasen, hvor der altså kun bruges godbidder, lærer man hunden at søge i de forskellige miljøer. Det er det, der gør Nose Work så sjovt og let at træne i det daglige. Man kan udvælge en hvilken som helst lokation til træningen – et cykelskur, en terrasse, en legeplads, et bryggers – hvad som helst kan danne rammen om en Nose Work træningssession. Det er oplagt at træne på de daglige ture og lægge et par sessioner ind fx ved supermarkedet eller ved børnehaven.

Hos Du og din HUND træner vi efter Ron Gaunts metoder i indlæringen. Hunden vil altså ikke som udgangspunkt blive præsenteret for specifikke dufte på grundforløbet. Dog vil der ifm. den sidste lektion være en kort introduktion til lavendelduft, så man kan forberede sig til trin 2. Vi arbejder med både beholder-, indendørs-, udendørs- og køretøjssøg.

På trin 2 vil der blive arbejdet videre med introduktion af duft – og her er hundene altså allerede bekendt med søgning i de forskellige miljøer. På de efterfølgende trin arbejdes der med markeringsadfærd, sværere søg, forstyrrelsesøvelser, forstyrrelsesdufte, sikkerhed og vedholdenhed i søget mv.

Mia og jeg har hentet inspiration fra kurser med de svenske nose work instruktører Helena Lindhe, Britt Nylund, Sofia Olsson, Adam Hübinette, Lotta Bauer, norske Anette B. Nordby samt Simon Prins fra Holland - desuden fra vores uddannelse som DKK nose work dommere, som vi færdiggjorde i maj 2017.

Uanset hvilket hold der vælges, følger Mia og jeg samme program og metoder. Det giver fleksibilietet, når man skal vælge hold, hvis et hold med den anden instruktør passer bedre ind i programmet. Læs mere om DKK nose work reglement her.

NW trin 1

Grundforløb - søg efter godbidder først i beholdere og så i forskellige miljøer. Introduktion til duft (lavendel) ved sidste lektion - fokus på drift og glæde i selve søget.

NW trin 2

Søg på ren duft (lavendel) - lette placeringer i forskellige miljøer. Fokus på motivation og glæde i arbejdet. Der introduceres metoder til indlæring af markeringsadfærd på genstand.

NW trin 3

Søg på ren duft (lavendel) - sværere placeringer (fx høje og utilgængelige), markeringsadfærd, intro til blinde søg.

NW trin 4 og højere

Søg på ren duft (lavendel, eucalyptus og anis), svære placeringer, forstyrrelsesøvelser og -dufte, fastholdelse af markering, planlægning af søget mv.

Nosework giver hår på kassen til de følsomme og usikre hunde

Nosework er sjov aktivering for alle hunde. For de særligt sensitive og usikre hunde er nosework en aktivitet, der fremmer selvstændigheden og giver "hår på kassen". Hunden lærer, at den får succes ved at stå på egne ben og tage egne beslutninger. Der er god mulighed for at holde afstand til de andre hunde.

TOP